L. KECSKÉS ANDRÁS: Dömös (helytörténet) | Könyv

L. Kecskés András: Dömös (Száz magyar falu könyvesháza sorozat)
Száz magyar falu könyvesháza kiadás, 2001.
166 oldal, fekete-fehér illusztrációkkal, kartonborítóval.
ISBN: 963 9287 65 2
431 gr

Megjegyzés: A Kárpát-medence Árpád-kori eredetű falvaiból százat felvonultató sorozat a millenniumra készült. A Pilisben, a Dunakanyarban fekvő Dömös szépségeit, történelmét, művészeti életét mutatja be kötetünk.

Leírás: Országunk és társadalmunk számos különböző, kisebb-nagyobb helyi tömörülésből, sokféle közösségből áll. A legtöbb ezek közül ma is falu, tehát olyan – viszonylag kicsiny – települési egység, amelynek lakói hosszú századokon át zömmel hagyományosan agrárgazdálkodással foglalkoztak. Népességünk nagy többsége a legújabb időkig ilyen falvakban élt. Még a XX. század elején is több mint kétharmada. Csak e sok változást hozó század vége felé csökkent a falun élők aránya az össznépesség felénél kevesebbre.
Mai települési formáink közül a legrégibb, a leghagyományosabb a falu. A feudális kor falujának alaptípusa, amely a járadékokkal, szolgáltatásokkal terhelt jobbágyparasztok települési egysége volt, előbb a középkori Európa nyugati részein alakult ki. Magyarországi változata némi késéssel, a XIV. századra vált általánossá az új gazdasági-társadalmi rendszer kiépülésével járó, hosszú átalakulási folyamat eredményeként, amelynek üteme tájegységek szerint változott, és az utóbb beköltöző keleti népelemek, így a kunok esetében jobban elhúzódott, mint a honfoglaló magyaroknál. Az így kialakult telekrendszer oly hagyományossá vált, hogy a jóval később, az 1780-as évek katonai felvétele alkalmából készült térképeken is felismerhető. Falvakról persze már jóval korábban, az államalapítás után, Szent István, Szent László és Kálmán törvényeiben szó esik, bár arról is, hogy a falvak ne költözzenek messze a templomoktól. Az állandó telepek a földművelés terjedésével nagyrészt a korábbi téli szállások körül, lehetőleg vizek mentén jöttek létre. Az idők folyamán a nagyszámú, de szétszórtan létrejött kis telepeket népesebb falvak bővülő hálózata váltotta fel. Egységes rendszer a teendők és szolgáltatások sokféleségét, soros települési mód a korábbi szálláshelyek halmazát, az egykori osztatlan vermes kunyhókat pedig rendszerint a három-osztatú parasztház, amely a legújabb időkig fennmaradt. – A szerző 

Megrendelés menete:

A könyv megrendelhető a kecskesegyuttes@gmail.com drótposta címen.
A könyv ára: 2990 Ft

Szállítási módok:
MPL Csomag Automatába 945 Ft
MPL Csomag Postán Maradóként 1525 Ft
MPL Csomag Posta Pontra 1525 Ft
MPL Csomag Házhoz Szállítással 1975 Ft

Utaláshoz szükséges adatok:
Egy Könyv Lanthoz Való Bt.
Magnetbank
16200010-10063936-00000000

 

2014 © Kecskés Együttes I Web: MD