Kecskés Együttes

Fotó: Zsolti Tamás, Királyi Palota – Visegrádi Mátyás Király Múzeum, 2023

A Kecskés Együttes tagjai: 

Domján Gábor – arciliuto (basszuslant), ének
Kecskés Péter – hárfa, szimfónia, def, ének
L. Kecskés András (művészeti vezető) – ének, reneszánsz lant, koboz, vihuela
Kobza Vajk – úd (mór lant), pszaltérium, kithara, koboz
Lévai Nagy Péter – fúvósok: zurna, furulya, szarvkürt, görbekürt, tilinkó, fagott
Molnár Péter – fúvósok: zurna, furulya, szarvkürt, görbekürt, tilinkó, klarinét
Pálmai Árpád – ének, csörgők, triangulum
Séra Anna – barokk hegedű, rebek, rebab, fidel

Állandó és alkalmi vendégzenészek:

Buda Ádám – ének, koboz, nyenyere, lant
Lévai Gábor – rebek, nagybőgő, fanfár trombita
Lévai Zsuzsanna – brácsa, viola d’amore
Urbanetz-Vig Margit – barokk hegedű, viola d’amore
Sárközi Lindner Zsófia – ének
dr Szabó András – előadóművész
Szászvárosi Sándor – viola da gamba
Tímár Sára – ének
Tóth Emese Gyöngyvér – ének, pszaltérium

Az együttesnek régen aktív tagjai voltak: Kecskésné Pastinszky Krisztina †, Márta Judit, Nagyné Bartha Anna, Arató László, Bernáth Tibor, Csányi Tamás, Csergő-Herczeg László, Kálmán Péter, Kertész István, Kisvarga József †, Kobzos Kiss Tamás †, Kuncz László †, dr. Szabó András, Szabó István, Tóth István.

 

A Kecskés Együttes biográfiája:

A Magyar Örökség díjas régizenei együttest L. Kecskés András lantművész alapította 1981-ben, mely szellemiségében egyenes folytatása volt a Collegium Musicum Budapest-nek és a Bakfark Bálint Lant Triónak. Az együttes zeneművészeti egyetemet, régizenei kurzusokat végzett muzsikusai történelmi hangszereket szólaltatnak meg korhű, azaz autentikus előadásmódban. A koncertjeiken hallható hangszerek többek között: zergekürt, görbekürt, csákány, zurna, lant, basszus lant, úd, koboz, vihuela, középkori hárfa, szimfónia, rebek, fidel, tökhegedű, viola da gamba…stb. A tagok a ráckevei, majd később a szentendrei Régizenei Nyári Akadémia tanárai 1984 és 2017 között. A kezdetektől fogva gyakori fellépői voltak a legtöbb rangos régizenei fesztiválnak: Stary Sącz, Radovljica, Barcelona, Milánó, Velence, Ptuj, Blankenburg, Bécs, Linz, Csíkszereda, Esztergom, Szombathely. Az együttes több évtizede fáradhatatlanul tevékenykedik a magyar és magyar vonatkozású, valamint más közép-európai nemzetek középkori, reneszánsz és korabarokk zenei örökségének megismertetéséért, kutatásáért és a hiteles előadásmód terjesztéséért, több ezer koncertet tudva a hátuk mögött. Munkásságuk gyümölcse több tucat lemezen is elérhető.

 

A Kecskés Együttes főbb eseményei:

1984-ben jelent meg első lemezük, amelyet további húsz lemez követett.

1988-ban nagy sikerű koncertsorozatot adtak Spanyolországban a magyar és közép-európai régizenét népszerűsítve: Barcelona, Madrid, Valladolid.

1990-ben részt vettek az Adelaide-i Fesztiválon Ausztráliában. Az elkövetkező években a régi magyar egyházi zenékre és a Kálti Márk Képes Krónikájára épülő koncertsorozatokat tartottak.

1997-ben a híres Konzerthausban az együttest – szűnni nem akaró tapsvihar közepette – a közönség nem engedte lemenni a színpadról, így a bécsi Mozart-Saal koncertterem történetének leghosszabb, mintegy másfél órás ráadását adhatták. A nem mindennapi eseményt emléktábla őrzi a helyszínen. Ugyanezen év októberében a néhai Savoyai Jenő herceg palotájában játszottak Bécsben a zentai csatára emlékezve.

1998-ban több hónapos turnéra indultak Kínában, az 1999-es év kiemelkedő eseménye pedig a krakkói Jagello Egyetem udvari színpadán történő vendégszereplés volt a Lengyel Konzulátus meghívására.

2000-ben a zenekar a “Magyar hősök és szentek” műsorával bejárta az országot. Ugyanebben az évben részt vett a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon és a győri Koboz- és lantfesztiválon.

2001-2002 folyamán száznál több régizenei koncertet adtak, ezek közül kiemelkedik a Zeneakadémia nagytermében bemutatott Kájoni-est, amellyel az együttes Domokos Pál Péter zenetudósra emlékezett.

2003-ban a Rákóczi-év kapcsán a kuruc kor zeneköltészetét bemutató műsorral jelentkeztek, 2004 január 9.-én pedig az együttes nyitotta meg a Balassi-emlékévet a Zeneakadémián.

2006-ban a Kecskés Együttes a bécsi Clemencic Consort-tal Svájcban és Bécsben lépett fel. Október 6-8-án Győrött az V. Nemzetközi Gitár- és Lantfesztivál szervezője illetve fellépője volt Kónya Istvánnal, Toyohiko Satoh-val és Tokos Zoltánnal. Október 21-22-én a lengyelországi Patkovac-i ’56-os eseményeket felidéző Szolidarnoszty ünnepségein vettek részt Varsóban, Glemp Bíboros-érsek jelenlétében.

A Kecskés Együttes 2007-ben Szent Erzsébet és a zene című műsorával járta az országot. Ugyanebben az évben Guillaume de Machaut – La Messe de Nostre Dame c. zenés miséjét adták elő Milánóban. Az együttes régi magyar karácsonyi dalokkal ünnepelt Bécsben a Belvedere kastélyban év végén, ezt követően a Filharmónia országos koncertsorozat vette kezdetét Magyarországon.

2009-ben az együttes Petőfi halálának 160. évfordulójának alkalmából számos koncertet adott. Ez év decemberében mutatták be a Régi magyar karácsony műsorukat a bécsi Albertinában és itthon, Vácon, a püspöki palotában is.

A Kecskés Együttes a bécsi Clemencic Consort-tal 2010. június 18-án Lipcsén adott koncertet középkori zenékből.

2011-ben a The Lute Society (az angliai lanttársaság) meghívására Angliában, Belgiumban, Hollandiában és Németországban turnéztak, bemutatva a közép-európai régizene legszebb dal-kincseit. Ezen turné alkalmából megjelentettek egy válogatás lemezt „Hallod-e pendítsd az lantot!” címmel. Ugyanebben az évben az együttes vezetője, L. Kecskés András megkapta a Magyarország Érdemes Művésze díjat.

A 2013. évben a zenekar a Jadwiga szobor avatásán vett részt a Budai Várban; majd Jaroslaw bencés kolostorában a Lengyel-Magyar Barátság ünnepélyének díszvendége Nowy Sacz-ban.

2014-ben a magyar kultúra ünnepén Rimaszombaton koncerteztek. Három egymást követő alkalommal adták elő a Régi magyar karácsony c. koncertet a bécsi Lobkowitz- kastélyban Kobzos Kiss Tamással.

2016-ban volt a zenekar a szervezője az esztergomi Balassi Bálint Régizenei, Irodalmi Napoknak. Koncertet adtak Esztergom város Szent István ünnepén.

A Kecskés Együttes koncertet tartott Kobzos Kiss Tamás emlékére a szigetvári dzsámiban; a koncertről hangfelvétel is készült.

2017-ben az együttes a nagyszalontai Arany János szobor koszorúzás alkalmával mutatta be L. Kecskés András Arany, a gitáros muzsikus c. könyvét, melyet országos “könyv”-turné követett. A zenekar a Zrínyi emlékév alkalmából is számos koncertet adott a Kuruc kor zeneköltészetét bemutatva. Rá egy évre kiemelt résztvevője volt az ARS SACRA fesztiválnak, melyen a Közép-európai és középkori szakrális zenéket mutatták be.

2019-ben a Kaposvári Margit-kerti koncertek valamint a XVII. Mátyás-koncertsorozat fellépői voltak. A Testnevelési Egyetemben tartott Csontváry-konferencia megnyitó koncertjét is ők adhatták.

2020-ban Trianon 100. évfordulóján – a pandémiás körülmények ellenére – jó pár koncerttel emlékezett a zenekar a trianoni “béke”diktátumra és erősítette a magyarság összetartozását magyar zenei örökségünkön keresztül.

2022 március 12.-én ünnepelték az együttes vezetőjének, L. Kecskés András lantművésznek 80. születésnapját a budapesti, Szilágyi Dezső téri református templomban. Az eseményen fellépett a magyar régizenei előadók színe-java.  Május 11.-én pedig a bécsi magyar Europa-Club meghívására Magyar hősök és szentek c. műsorukkal újra koncertet adtak a Collegium Hungaricum-ban. 

A 2023 március 15.-i ünnepségen L. Kecskés Andrást – hat évtizedes zenei munkásságát méltatva – a magyar állam „Magyarország Kiváló Művésze” címben részesítette. A díjat Csák János kulturális és innovációs minisztertől vette át.

Az együttes mind a mai napig aktívan koncertezik.
 

 

L. Kecskés András és a Kecskés Együttes szerzői újrakiadásban megjelent lemezei digitálisan megvásárolhatók a dalok.hu oldalon. A korai lemezek pedig a Hungaroton, illetve a Harmonia Mundi kiadó oldalán. Ha kedveled a történelmi zenét, akkor kérünk, hogy iratkozz fel a Kecskés Együttes csatornájára! Itt: www.youtube.com/c/kecskesegyuttes 
Köszönjük! 
2014 © Kecskés Együttes I Web: MD